Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Altium Designer pomáhá ve SpaceX

SpaceXlogoThumbSpolečnost SpaceX oslavila v minulých dnech velký úspěch, kdy se jí podařilo bez chyby přistát s prvním stupněm rakety Falcon 9. Tento milník v soukromém, ale i globálním, kosmickém programu má však jednu další zajímavost v pozadí.

První stupeň kosmických raket slouží k udělení počáteční rychlosti a je to největší část celé rakety. Tyto první stupně jsou obvykle používány jednorázově. Po jejich vyhoření jsou odhozeny a padají zpět k Zemi do oceánu. Společnost SpaceX chce tuto praxi již několik let změnit a využívat první stupeň své rakety Falcon 9 opakovaně, k čemuž je potřebné, aby první stupeň nebyl při návratu poškozen. Proto byla vyvinuta technologie, kdy se za pomocí zbytků paliva provede řízený sestup prvního stupně na plošinu v oceánu. Jedná se o technicky velmi náročný manévr, kdy je nutné koordinovat let/pád válce o průměru více než 3,5m a dlouhého přes 40m. Jeho úspěšné zvládnutí však slibuje podstatné (mluví se o řádovém) zlevnění dopravy nákladu na oběžnou dráhu Země. Tato cesta se nyní otevřela a můžeme jen netrpělivě čekat, co přinese.

Příjemnou zajímavostí je, že společnost SpaceX používá k vývoji elektroniky Altium Designer, který se tak může pyšnit tím, že byl u vývoje systémů, které tuto senzaci umožnily.

Altium’s live design capabilities mean that the simplest modifications are automatically adjusted in all previous board and schematic work. The result: a flexible but reliable development and documentation process for SpaceX’s catalogue of PCB designs.
Altium’s comprehensive libraries were found to be one of the biggest development boons for SpaceX. The library feature provided engineers with the latest and most up-to-date components in a user-friendly system. Engineers were also able to add new components, which allowed for greater customization and board enhancements.

 

Video-spacex-just-landed-falcon-s-first-stage-for-the-first-time-on-a-drone-ship

Tím to však ještě nekončí. 27. 4. 2016 oznámila společnost SpaceX svůj záměr v roce 2018 vyslat loď Dragon 2 (zatím bez posádky) k misi na Mars. 

SpaceXToMarsTweet 

Držíme palce, aby se mise podařila a Altium Designer pomohl co nejvíce k úspěchu!  

Gooter Gap 2

Retry


Retry s.r.o.
Jana Babáka 11
612 00 Brno, ČR

 

 

tel: +420 549 210 082
e-mail:infoproti_spamuedatools.cz
web: www.edatools.cz